Träningsbloggen

100718 – Agilitytävling, Hässleholm
Hoppklass: ganska enkel bana, Skroff gick riktigt bra och allt flöt fint. Nollat lopp, 2:a plac :-D. Det vi skulle kunnat gjort bättre var slalomen men efter Skroffs kunskapsnivå fixade hon det fint.
Agilityklass: Svårare och hon kom fel på ingången till slalom. Det gjorde att vi kom av oss och sedan hittade hon rädisor(!) på planen eftersom hon var ofokuserad. Och sedan gjorde jag mitt jävla klantmisstag, glömde banan och skickade henne över fel hinder. Får väl skylla alltihop på orutin hos oss båda två.
Skroff var dock duktig för övrigt, tog kontaktfälten fint även om jag safeade rejält. Hade hon fixat slalomen så hade resten gått som smort men, men… det blir väl fler tävlingar.
Platta tunneln var inte med alls, däcket i hoppklass men inte i agilityklass. Tyckte att hon kändes säker på samtliga hinder utom slalomen då (som dock var godkänd i hoppklass) och hon verkade INTE vara negativt påverkad av mattes nervositet.
På det hela taget är jag skitnöjd med vår tävlingsdebut 😀 .

1007?? – Spår, Henån

Lade ett vanligt spår över tomten, bort förbi pojkarnas, över vägen som jag sedan följde en bit, tillbaks över vägen och slutet på deras p-plats. Skroff tuffade på med lagom motivation och intensitet, hittade första apporten (mjukishaj) men inte slutet (snörboll). Hon är ju inte lika glad som när det är viltspår men samtidigt så spårar hon faktiskt bättre då eftersom hon inte slarvar så mycket eller springer omkring hej vilt. Inte mycket att orda om alltså.

 

100706 – Tisdagsträning, PBK

Klippning på planen så det blev specialfokus på kontaktfält och slalom, körde dessutom i två omgångar med fixning av klubbstugan emellan. Slalom gick hyfsat och kontaktfälten riktigt bra, med target fixar hon det även om jag avviker.
Rallylydnaden gick sådär, måste träna mycket mer med koppel!

100629 – Tisdagsträning, PBK

Kontaktfälten börjar lossna med utplacerad snusburk, yeay! Lite seg i starten idag men det gick bättre sedan. slalom gick dock inte bra alls, där får vi nog lägga tyngdpunkten fram till tävlingen.

100226(?) – Upplet och spår, Skändla

Uppletet gick hyfsat idag, hon hittade ett föremäl som låg långt ut men behövde lite hjälp för att hitta de sista. Tyckte dock att hon puttrade på rätt bra.
Hon fick ett lätt spår med blod + klöv och det var inga större problem även om hon vimsade runt på en berghäll (stekande sol) och sedan gick av spåret för att komma tillbaks med en annan, uräcklig skank. Inga svårigheter dock att puttra vidare på rätt spår.
Summa sumarum så är jag nöjd med dagen, hon fick vad jag tror att hon behövde efter förra helgens regnstrejk.

100622 – Tisdagsträning, PBK

Körde en del hel slalom vilket inte gick så bra, varken  ingångarna eller fullföljandet satt. Bara att traggla vidare. Hoppkombinationer och kontaktfält som var ok.

100620 – Upplet och spår, Kättilsröd/Klara

Upplet: Skroff fick två föremål men lyckades inte hitta något av dem. Tyckte att hon jobbade lite omotiverat idag, Lilla L fick göra en visning och då hittade hon ett av föremålen. Valde att bryta där då hon ändå jobbat på hyfsat och skulle spåra sen.
Och spåret, ja. Lilla L lade ett skogsspår med leksaker som apporter, inget blod/klöv alltså.
Skroff puttrade iväg, egentligen mer koncentrerad än när hon får viltspår fast inte lika glad förstås. Gick bra till första apporten (som hon dock missade) men strax därefter började det ösregna.
Skroff tog sin tillflykt under en buske och sedan vägrade hon att spåra igen, antingen försökte hon ta skydd eller så gick hon omkring planlöst och såg miserabel ut.
Efter ett tag insåg jag att det var ett tämligen hopplöst projekt och bröt.

100616-100620 Slalomträning, uteplatsen

Ok, jag kan ju aldrig bestämma mig för EN metod, nu kör jag med kortslalom med kycklingnät. Efter några missar där hon sprang rakt in i nätet (vilken tur att jag inte har en mesig hund!) så går det hyfsat men jag måste jobba mer på att hon skall framåt och ingångar från alla möjliga håll, oavsett var jag befinner mig.
Hon springer faktiskt fortare genom slalomen nu, om det är för att hon känner sig säkrare när det inte går att göra fel eller om det är för att den blivit lite läskig vet jag inte.

100615 Tisdagsträning, PBK

Körde en del slalom, däck och kontaktfält idag och det gick bra. Hon missar lätt första porten i slalom om jag ligger för nära så jag får helt enkelt se till att inte trycka på så mycket. Kontaktfälten är självständigare nu även om jag måste vara ganska nära. På det hela taget var jag nöjd med Knoff idag:-).
Tränade lite stå och backa också, det gick framåt men jag kan fortfarande inte ta bort ”riktningsgottan” vid ställandet. (Kom som vanligt inte ihåg att skriva efter träningen, därav kort referat.)

 

100613 – Viltspår & upplet, Råhult

Skroff fick köra ett upplet innan spåret. Plockade fyra föremål varav minst ett ute i hörnet och gick faktiskt hyfsat utan synmarkering.
Dock vill jag ju att hon springer ut direkt, utan synretning velar hon först runt framför mina fötter för att så småningom jobba sig utåt. Skall nog ändå fortsätta lite så här och se om hon tar sig, annars är det väl bara att gå tillbaka.
Anne lade spåret och ja… någon boren spårhund är hon ju inte nej. Blod + klöv, Skroff sprang runt och var okoncentrerad i början men tuffade ändå på. Jag tyckte att hon irrade mer än vanligt och var faktiskt inne på att bryta henne men Anne tyckte att jag skulle fortsätta. Efter största irrandet sade Anne ”Grattis, hon har gjort sin första återgång”, något jag sagt att jag inte ville ha. Typiskt Anne…
Spårandet tog sig men Skroff blev nog lite övermodig och tappade bort sig flera gånger. Såvida hon inte har en helt igenkorkad näsa så måste det ju vara en autostrada med ett 1,5 tim gammalt viltspår…
På den positiva sidan är väl att hon jobbar på hela tiden men mer koncentration och fokus vore alltså önskvärt!

 
100612 – Agilitykurs, PBK

Kursavslutning, bana med trixiga hopphinder som Skroff löste fint samt A-hindret. Helt ok kontaktfält fast hon är inte stadig på ”trampa”, tycker mest att det är nödvändigt ont som man inte behöver stanna kvar vid.
Sprang över långhoppet en av gångerna och rev några hopphinder men var på det hela taget fartig och lyhörd.
Avslutade med en liten rundbana med studshopp, första omgången gick bra men andra rev hon och kom i otakt. Skall nog köra mera sådant.
Ingen slalom, övriga balanshinder eller däck idag.
Såg det här som ett test inför Hässleholm och jo, vi vågar vara med fast utan förhoppningar på någon placering.

100608 – Agility mm, PBK

Missade att skriva om förra tisdagsträningen… Nåja, inget speciellt hände, lite allmän agility som gick ok (lite slarv med däcket), platsliggning + träning av ”backa” i fotpos samt ”stå” där hon skall fokusera framåt.

100605 – Agilitykurs, PBK

Agilitybana idag, Skroff tog kontaktfälten hyfsat men jag skulle vilja ha mer självständighet. Lägger jag snusburken vid slutet så hoppar hon av kf och ställer sig jämter… Men det är väl bara att traggla på.
Missade på att bromsa henne på gungan första gången = hon hann inte stanna i tid vilket gjorde att hon blev tveksam de andra gångerna. Hon tycker dock fortfarande att den är rolig men jag vill ju att hon springer hela vägen ut innan hon stannar. Ingen större skada skedd kanske men jag får skärpa till mig.
Högerslalom, bra ingångar men halvhattigt inne i slalomen. Tycker dock att hon är något bättre nu men hon blir för ivrig och missar portar mitt i.
Hoppkombinationerna, långhopp, platten och tunnlarna gick fint.
Däcket var inte med i banan men vi tog det separat några gånger och det gick bra.
På det hela taget tycker jag att vi hade bättre flyt och kommunikation den här gången 😀 .
                           

                

100602 – Slalom och lydnad, stallet

Körde 3-pinnsslalom (fick inte i pinne nr 4) idag och jo, hon börjar faktiskt kunna ta både en del ingångar och fullfölja även när jag är en bit ifrån. Hurra! Bara att tuffa på känns det som just nu.
Började med inkallning med ställande genom att slänga en boll över huvudet på henne, funkade finemang och efter två gånger stannade hon utan kastad boll. Det måste ju befästas och naturligtvis måste hon även kunna stå kvar (vid övriga stanna/stå-övningar vill hon ruskigt gärna sätta sig) men jag är positivt överraskad.
Körde också lite ”ff-backa” invid stallväggen. Får se upp där för hon vill gärna gå på bakbenen i stället för att använda alla 4.

100601 – Agilityträning, PBK

Körde en box idag med däcket i förlängning och en tunnel runt ett av ”hörnen”. Jobbade lite med att få Skroff att gå runt och hoppa från utsidan, gick fint.
Däcket gick sådär, bara däcket inga problem, däcket + några hinder funkade för det mesta men när det blev en hel kombination hoppade hon genom ramen. Det gick dock bättre om jag pekade med ”fel” arm så att jag vred upp mig mot däcket och samtidigt vrålade ”ut”.
Vet inte varför hon har börjat med detta :-S .
Annars så var hon duktig idag 😀 .
Körde också 4-pinnsslalom, jag kan ju aldrig hålla mig till en metod. Tycker faktiskt att hon klarar det hyfsat själv nu men så körde vi ju slalomet separat och inte i en kombination. ”Bara” att köra vidare.
Tyckte att hon blev trött rätt fort idag men så var det ganska varmt ute också. Tröttnar gör hon inte i alla fall även om hjärnan blir mosig.
Lite positionsträning också, efter 2 år börjar min hund fatta att hon har en rumpa som hon kan svänga på…

100529 – Agilitykurs, PBK

Kände mig inte helt i fas med Skroff idag, vet inte varför. Hon jobbade på fint men nä, det där riktiga flytet infann sig inte.
Hoppkombinationer där hon tuffade på bra men sista kombinationen var en raka med däcket som hinder nr 2 och där ballade hon ur och hoppade genom ramen. Tog om – hoppade fel. Satte henne rakt framför – hon hoppar helt snett så att hon kan hoppa genom ramen! Kallade in och då gick det bra.
Avslutade med en hoppbana där däcket var i slutet. Banan gick fint även om vi fick en del missar i bytena (jag hinner inte med) så jag skippade de två sista hindren med däcket.
Träna på mera: däcket så klart och att ”hämta” henne över hindren.

 

1005?? – 2 x 2-träning, hos A

Började med 2 x 2 och det går hyfsat med första biten. Skroff har dock svårt att göra det från ena hållet när det är hö-handling, hon springer runt mig så det blir vä-handling och sedan mellan pinnarna. Motverkade detta genom att köra med target (snusburk) ett par gånger. 
Har börjat öka avståndet och var jag står i förhållande till Skroff och pinnarna. Funkar riktigt bra men hon är inte 100% säker, det händer att hon springer på fel sida även om hon har ett hum om vad hon egentligen skall göra. Hon behöver alltså bli säkrare innan vi går vidare.
Kul tycker hon att det är i alla fall!

100523 – Spår, Råhult

Skroff fick ett ganska kort spår idag med klöv, inget blod. Liggtid några timmar(?). Det gick i ganska jobbig terräng med ljung, ris och annat att ta sig över/under/runt för en liten Skroffa och delvis gick spåret över solstekta hällar, där lade jag dock inga vinklar.
Skroff tuffade på fint! Tog sig fram bra, kunde hon inte komma fram så jobbade hon på tills hon kom runt. Hon är betydligt mer koncentrerad nu vilket jag tror är en mognadsfråga och eventuellt även ökande erfarenhet.
Hon slarvade betydligt mindre idag, gick fel några gånger men redde snabbt upp det. Linan trasslade ett antal gånger och det störde henne inte heller.
Sedvanlig glädje vid slutet :-).
Helt klart ett av hennes bättre spår men jag måste lära mig läsa henne!
Funderar på om jag skall snitsla väldigt noga nästa gång, köra ganska svårt och så belöna henne i spåret när hon verkligen jobbar. Hmm.

 

100522 – Agilitykurs, PBK

Mycket hoppövningar idag och Skroff tuffade på fint även om hon rev några, oftast för att jag glömmer mig och säger hopp i stället för framåt. Jag måste skärpa mig med handlingen för nu börjar hon ta nyanserna också och då gör jag för ”starka” rörelser/kommandon och så blir det fel.
Men det är härligt när det funkar!
Hoppbana på slutet, slalom gick inte så bra och däcket missade hon trots att det var en enkel raka.
Mer däckträning således och så börjar jag nog med 2 x 2-metoden på slalom i stället. Tror att det är svårt att få plats på uteplatsen men As tomt är ju idealisk. Fnulade lite på allémetoden och så men det blir nog inte den.
Tränade lite kontaktfält i pauserna och försökte få henne mer självständig med hjälp av snusburk vid nedre kf. Gick inte så bra, står jag en bit bort genar hon av mot mig.
Får fundera lite, lättast är väl egentligen att ta det i pyttesteg men man borde ju kunna göra det till ett ”koncept” där hon fattar vad hon skall göra.
Är i alla fall som vanligt nöjd med min Skroffa :-).

 

100516 – Spår och upplet, Råhult

Tänkte idag köra med metoden att köra upplet först för att hon både skulle bli av med lite spring i benen (annars galopperar hon omkring hej vilt i spåret) och trötta huvudet lite lagom.
Jag trodde att hon fattade kommandot ”leta” men det gör hon inte alls, trots att hon hade sett att det pågick någon form av aktivitet i rutan och var laddad så nosade hon mest runt mina fötter.
Hon tog sig dock och hittade första föremålet relativt lätt men så var det också en av hennes favoritleksaker.
Sen var det bom stopp, hon fattade nada så till slut fick Lilla L gå ut och visa. Skroff sprang då direkt till Lilla L i stället för till föremålet men sedan kutade hon i alla fall runt i rutan även om det inte var särskilt strukturerat.
Hon hittade inte (eller valde bort?) det visade förmålet men tog i stället ett (Lilla Ls leksakszebra) som låg i ena hörnet. Duktig Skroffa! Dessvärre var leksaken Skroff-färgad så det var svårt att se att hon verkligen hade något i munnen på väg tillbaka.
Vet inte riktigt hur jag skall göra nu, uppenbarligen har hon inte fattat med min metod utan måste ha någon som visar och det vill jag absolut ha bort. Hon brukar också ha hyfsat raka skick men idag sprang hon mest på tvären.
Det spelar ju egentligen ingen roll men det kan vara trevligt att ha ett snyggt uppletande även om vi inte skall tävla och mest kör det som aktivering.

Efter lite vila var det dags för spåret (klöv, inget blod)! Hon var lugnare men jag tycker att hon irrade omkring en hel del. Det är bara att inse att hon inte är en naturbegåvning som Kalle, jag vill ju se att hon tuffar fram fint och utan alltför stora avvikelser men hon var allt ute och snurrade ibland.
Dock jobbade hon på hela tiden och trots att hon tittade på Lilla L och Sissi några gånger tror jag inte att hon tog kontakt vilket hon gjorde förr.
Det var nog det längsta spåret hon gått och med en del knepiga vinklar, följande av stig och sedan plötslig vinkel bort från den och en bit i torr  ljung. Det senare var svårt, Skroff kunde knappt ta sig fram men det måste hon ju kunna.
Bra var dock att slutet gick väldigt fint trots att hon nog var trött och sedan blev det sedvanlig glädje och uppvisande av klöv. Jag har nog aldrig sett en så glad hund och dessutom är hon rolig med att hon vill visa upp den för oss allihop :-D.
Vet inte riktigt vad jag skall tänka på till nästa gång, det är väl bara att köra vidare. Jag måste dock bli duktigare på att läsa henne, jag är urusel på det.

100513 – Agility och rallylydnad, Kallebäck

Hurra, Vanliga Skroff är tillbaks! Inte för att hon var jätteduktig men hon var betydligt mer koncentrerad och höll inte på med massa nosande och att klia sig. Körde lite olika rallylydnadsmoment, gick ok med bra kontakt, och sedan var det agility. Det fanns bara balanshindren och däcket framme så då fick det bli kontaktfälts- och däckövningar.
Kf är hyfsade men om jag inte står vid sidan så drar hon efter mig och slarvar. Jag måste alltså få henne att fortsätta rakt fram trots att jag står en bit bort. Hon vill också gärna ställa/sätta sig lite för långt upp, jag vill ha 2 på + två av och det blir oftast 4 på.
Men samtidigt tycker jag att det är bra att hon själv bjuder på det så då får det väl bli så.
Gungan tyckte jag först att hon stannde för långt ner på men när hon fick upp farten i kombinationerna så blev det bra 🙂 .
Däcket går mycket bättre sedan jag hängde upp det här på uteplatsen, vägen fram måste ju vara rak på tävling men vi tränar ändå på att även hoppa snett för hon kan ju komma fel.
Tror att hon tar 4 av 5 vilket är någorlunda ok, dessutom får jag ta på mig de gånger hon bommar för då har jag antingen riktat henne dåligt eller visat slarvigt.
Det är härligt att handlingen börjar fungera!
Dessvärre har jag inget konsekvent system utan det blir lite hipp som happ med förmodligen förlegade metoder. Men så siktar vi ju inte på SM heller 😉 .

100511 – Agility & lite lydnad

Tisdagsträning på PBK. Skroff var okoncentrerad och på platsliggningen både nosig och orolig. Blir till att backa rejält i träningen för jag tror inte på idén att ”säga till henne” att det inte är ok att uppföra sig så, i så fall blir hon nog bara motvalls.
Apportbocken galopperade hon omkring med över halva planen och ville inte alls komma med så där är det koppel på i fortsättningen som gäller.
Agilityn gick bättre och jag tror att fröken börjar fatta kontaktfälten. Jag behövs dock fortfarande i närheten och det är ju inte hållbart på en hel bana.
Hon har i alla fall fart och handlingen blir bättre och bättre, vi börjar bli mer samspelta :-). Vet inte riktigt vad vi skall träna nästa gång, däcket sitter hyfsat men inte klockrent, de andra hindren förutom slalom är jag nöjd med (fast kontaktfälten kunde som sagt vara bättre) så det är väl helt enkelt olika kombinationer som gäller.
Får nog rota i mina papper och se om jag hittar något kul.

100509 – Spårträning

I dag var det spårning vid Bertilssons stuga. Skroff fick ett spår som jag hade lagt själv, inget blod men klöv, liggtid ca 1 tim? Det var lite längre än vanligt och inga direkta svårigheter, lite vinklar naturligtvis men inget annat.
Skroff galopperade omkring i början men blev lite bättre sedan. Lilla L tror att det är för lätt så att Skroff inte koncentrerar sig och det är mycket möjligt att hon har rätt. Ett 1 tim gammalt spår är ju en baggis för en vanlig hundnäsa. Hon tappade också bort sig några gånger (antagligen för att hon slarvade och inte koncentrerade sig) men på ett par ställen där jag var övertygad om att hon var fel så kom det ju en snitsel. Dumma matte, måste lita på min hund!
Slutet tuffade hon dock på fint, i ganska bra tempo och utan att fjanta runt. När hon fick korn på klöven blev hon superglad och sedan var det sedvanligt uppvisande av hennes fynd :-).
Att tänka på till nästa gång: låta henne springa av sig innan så att i alla fall värsta springet i benen är borta, lite svårare (hur?), gärna noggrannare snitslat så att jag kan bromsa henne tidigare när hon är ute och cyklar, i nuläget är det ju faktiskt självbelönande att vara ute och springa runt.
Vi måste också träna sele-påklädning, hon sitter inte still utan fjantar runt.
Tänkte först att man skulle lägga en massa ”spårstarter”, korta spår med snabb belöning men det taggar henne nog ännu mer. Ut och sela på utan att spåra kanske, helt enkelt nöta in det?

100509 – Ny träningsblogg

Nej, jag har inte fått en smäll i skallen och börjat träna utan det handlar naturligtvis om Skroffträning. Tänker att det kanske är tråkigt för alla som inte brinner för just Skroffans träning (dvs alla utom jag själv?) att läsa om det i övriga bloggen så nu blir det en mer träningsinriktad avdelning.
Kunde ju startat en helt ny blogg men tyckte att det var smidigare såhär. Nya inlägg hamnar överst som på en vanlig blogg men blir inte direktlänkade.
Så, läs eller låt bli :-)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s